top of page

Travl, stresset, stressramt, stresskolaps ... 
MØDT AF STRESS

Læs dig til hvad stress er? Hvem der rammes? Hvorfor? Hvordan stress opdages? Hvad du kan gøre? osv.

Hvad er stress?

Stress er en genistreg, et sprog, et sundhedstegn!​ 

... og det betyder, at DU, når du er mødt af stress, fungerer fuldstændig perfekt. Det er selvfølgelig en temmelig provokerende udmelding, hvis du lige nu sidder med tårer i øjenkrogen og ryster på hænderne, med kun en halv nats søvn "på kontoen". Ikke desto mindre er det sandt.

Hvis du er mødt af stress, betyder det, at dit biologiske system er overbelastet. Det betyder også, at det er lykkedes dig (over tid) at skabe en hverdag, hvor du dag for dag kører "lidt hurtigere på motorvejen" end hvad godt er. Du er stille og roligt blevet "fartblind". Dét er farligt på sigt og det SKAL kroppen reagere på! 

122335705_10208118190909647_7680258561299987496_n.jpg

”Jeg er blevet guidet i et roligt tempo til at forstå, hvad det er i mig, der får mig til at stresse. Jeg har fået en god forståelse for, hvad jeg kan og skal gøre for at bryde dette. Den forståelse er jeg selv kommet til med hjælp fra min coach. Hun har ikke bare fulgt en fast slagplan, men har gjort plads til mig, mine behov og spørgsmål. Jeg har fået et "anti-stress kørekort" - nu skal jeg praktisere det og blive rigtig god til at bruge det, så jeg oplever færre og færre situationer, som kan tangere stress og jeg er allerede rigtig godt på vej. Jeg er gået fra at være vild bange for at skulle stoppe forløbet. Angst for at skulle slippe min coach og stå på egne ben, til nu at føle mig total rustet til selv at tage vare på mig selv og bruge de redskaber, hun har lært mig”

Susi Manuela Clermont Edrén, biolog & lektor

Du og din krop er et makkerpar

Kroppen har et sprog udløst af en række forskellige hormoner. Når du gør noget dejligt for dig selv, fx. giver nogen et knus, oplever du en skøn følelse før, under og efter - Kroppen belønner knus med lykkehormoner. Det samme gør sig gældende, når du gør noget ubehageligt for dig selv, fx. siger ja på en nej-følelse - Her siger kroppen modsatrettet fra før, under og efter med stresshormoner.

Når du er rigtig dygtig til at gøre ting, der egentlig giver dig ubehag, prøver "din makker" at få dig i tale. Først er det måske et prik på skuldren og en stille hvisken, siden, hvis du overhører dette, skiftes der til en højere og mere bestemt udtryksform.

Når stressen har indfundet sig, som en mere permanent del af din hverdag, vil du mærke et stadigt mere insisterende og tit meget angstprovokerende, voldsomt og særdeles afmægtigt udtryk - kroppen råber nu i megafon - DU ER FARTBLIND, PAS PÅ! Dette er præcis hensigten for at få dig til at stoppe op, vågne op, erkende samt ændre kurs ...

heidi.jpg

"Du har givet mig SÅ meget lyst til livet og mod på at komme videre!

 

De værktøjer, jeg har fået af dig og alle dine gode råd, startede med at virke allerede efter første samtale.

Din måde at fortælle ting på, din grundighed, alt den skønne energi du tog med dig, dit søde, smilende væsen ... jeg fandt hurtig tryghed, tillid samt roen sammen med dig og glæder mig nu over at vide, hvad der virker og ikke virker for mig".

Heidi Risgaard Frederiksen, Sosu-assistent

Hvem møder stress?

Professionelt har jeg gennem mere end 10 år, hjulpet stressramte genvinde deres balance. Jeg har bemærket nogle karaktertræk, som synes at være fælles for de, jeg har hjulpet og når jeg nævner dette, er det selvfølgelig ikke for, at du kan putte dig selv ned i en kasse.

​​

Det er for at give dig, der er mødt af stress, en forståelse for, at dine mønstre kan tage overhånd og rykke SÅ stærkt i dig, at du helt glemmer essencen af dig selv i situationen:

  • Stor ansvarsfølelse

  • Stor faglig stolthed

  • Stort engagement

  • Stor medmenneskelig omsorg

  • Stor tendens til perfektion

  • Stort behov for kontrol

  • Stort ønske om at please m.fl.

Når én (eller flere) af disse træk tager over, kan du glemme dine egne behov og ønsker, mens du løber efter overbevisningerne om, hvordan du bør være i livet og dét resulterer meget nemt i stress.

Når alt for mange ting bliver alt for store, bliver du selv alt for lille og det er ikke umiddelbart hverken den rareste eller sundeste følelse. 

Smilende kvinde med Galsses

"Jeg har fået et stor forståelse for stress og fået en masse gode værktøjer. Lene er meget direkte og tydelig i sin vejledning og kræver noget af en. Jeg kan slet ikke se, hvordan noget skulle forbedres. Jeg er blevet støttet og skubbet i den rigtige retning. Lene er et menneske, man gerne vil lukke op for, det er tydeligt at hun sunes det er vigtigt, hvad vi laver sammen og jeg føler mig meget godt klædt på til fremtiden". 

Nadia, Pædagog på Sjælland 

Forskellige udenpå og indeni

Har du nogensinde mødt en person, der virkelig, virkelig, virkelig bare ligner én, du kender på en prik? Det føles nærmest usandsynligt, når det sker, ikk'? Min pointe er, at vi møder mennesker hele tiden, der er utrolig forskellige fra hinanden og fra os selv ... og det er selvfølgelig ikke kun udenpå, vi er forskellige.

Indeni rummer vi ligeledes store forskelligheder. Tænk bare på hvordan din psyke, baggrund, opdragelse, uddannelse osv. er, sammenlignet med den af din nabo. Det er alle disse forskelligheder, der gør, at det er så vanvittig svært at generalisere ift. hvad stress er for en størrelse. Det giver sig selv, at dét, der stresser dig, ikke nødvendigvis er det samme, der gør udsving for din nabo. 

Du kan spejle dig i nogle gængse symptomer nedenfor, men derudover er det altid en god idé at 1. spørge dine nærmeste, om du har ændret adfærd? 2. rådføre dig med en fagperson fx. din læge eller en stressekspert.

151972637_524410155204246_8586062210311366890_n.jpg

Tilbage i 00'erne var stress anderledes tabubelagt og min verden ramlede under min grundoverbevisning at "Jeg kunne klare det hele". Det var min styrke, blev min svaghed og endte i en udtrættende, langvarig sygemelding ... Jeg håber, du er mere lydhør.

Jeg sanser hurtigt stemninger og ser overbevisninger meget tydeligt. Det er min super power og det skaber hurtigt et rum af tryghed, hvor selv de mest personlige fortællinger ubesværet finder vejen frem.

Min opgave er at undersøge og vise dig de sandheder og løgne, du lever med, så du kan gøre dig fra af stresssymptomer samt skabe en ny balance og kvalitet i livet.

Kender du symptomerne på stress?

FYSISKE

Hovedpine

Trykken for brystet og åndenød

Kort vejrtrækning

Hjertebanken

Dårlig lugt og øget svedproduktion

Maveproblener (rumlen, diarré)

Kvalme og svimmelhed

Kolde hænder og fødder

Tissetrang

Tørhed i munden

Rysten og tics

Manglende appetit

Vægtændringer

Infektioner, allergier og eksemer

Forværring af kronisk sygdom

Uforklarlige smerter

PSYKISKE

Træt og udmattet 

Afmægtig

Modløs

Rastløs

Urolig indeni

Ugidelig og umotiveret

Trist

Grådlabil

Ubeslutsom

Glemsom

Ufokuseret

Irritabel

Kort for hovedet

Angst og bekymret

Manglende humoristisk sans

Manglende sexlyst

ADFÆRDSMÆSSIGE

Søvnproblemer

Indadvendthed

Ulyst til at være social 

Fravær i kommunikationen

Mistillid

Ensomhed

Vrede og afmagt

Lav selvfølelse

Manglende energi

Ubeslutsomhed

Tankespind

Aggressivitet

Øget brug af stimulanser

Tvivl og frygt

Nedsat præstationsevne

Drypvist sygefravær

mor og datter

"Lene hjalp mig igennem en rigtig svær tid efter endt barsel med mit første barn. Jeg kæmpede med at slå til hjemme og på job, hvilket ramte både psykisk og fysisk. Jeg startede hos psykolog, men det var ikke mig, så i stedet fik jeg, igennem mit job, mulighed for at snakke med Lene.

Først var jeg skeptisk, for jeg havde ingen erfaring med coaching og jeg tvivlede, hvorvidt hun kunne hjælpe mig, når en psykolog ikke kunne, men det må jeg bare sige, hun gjorde.

Gennem samtaler og “hjemmeopgaver” kom jeg relativt hurtigt på ret kurs igen. Lene hjalp mig med mit livssyn, selvkærlighed og ikke mindst evnen til at kunne sige pyt og fokusere på de ting, som betyder noget for mig. Dét har gjort en kæmpe forskel for mit liv lige siden.

 

Alle de gode værktøjer jeg fik, er stadig med mig i rygsækken hver dag, og de sørger for, at jeg ikke ryger ind i gamle dårlige vaner, selv her efter jeg er blevet mor igen. Det er en gave for livet at komme i Lenes hænder. Jeg kan klart anbefale det!"

Med ønsket om at være anonym er fotoet lånt

Klassiske faresignaler

Stress er, i sin oprindelige form, en genistreg i forhold til vores overlevelse gennem tiderne: stenalder - bjørn - løb - overlev!

I dag er situationen en anden, da der sjældent er reel fare på færde, ikke desto mindre er vi, som menneskerace, stressede som aldrig før pga. muligheder, forventninger, krav osv.

Stressen sniger sig ind, som en listetyv om natten ...​ Så vær opmærksom på, at du over tid opbygger fortsat flere stresshormoner i dit system, hvis ikke du lytter til din krop. Vid, som en tommelfingerregel, at reaktionen på en stressende oplevelse, er omtrent så længe som at slippe, som den har været til stede i dit system. 

Kvinde der har yoghurt

              ALT ER OK               

Der vil altid være lidt bump på livets vej. Det er uundgåeligt.

 

Fx. en hård opbremsning på motorvejen, hvor du mærker høj puls, svedige, rystende hænder, måske råber du ...?

En anden klassiker er en træls mail, der tager pusten fra dig, giver ondt i maven, lyst til overspringshandlinger osv.

 

Akut stress er helt generelt nogle timer til nogle dage om at slippe og det er helt ok.

Billede af Christian Erfurt

              PAS NU PÅ              

Typisk når et projekt eller en opgave sætter dig under pres.

 

Du mærker måske modvillighed, træghed, er træt, har let til tårer og er rastløs, snapper af dine nærmeste (ikke ok, men et tydeligt tegn).

Du kan dog se lyset for enden af tunnelen, for snart kan du afslutte og endelig aflevere. Det er vigtigt du får genskabt din balance hurtigst.

Moderat stress er gerne uger, måske måneder om at slippe med en god efterfølgende indsats. 

Billede af Anthony Tran

          STOP DIG SELV!           

Når du oplever, at det ene projekt hele tiden overlapper det næste.

Du glemmer, er svimmel og spiser måske slik, drikker cola eller kaffe for at få fornyet energi. Dette stadie er dybt alvorligt og kan være livsfarligt!

Vi taler "det røde kort" i en fodboldkamp. Du bør straks gå til din læge. Kronisk stress kan være måneder, måske år om at slippe.

Det er helt essentielt, at du får professionel hjælp af en erfaren stressekspert! 

unhappy-389944_1920.jpg

Vidste du, at du smitter?

Kender du dét, at du er i rum med én, der er i virkelig dårligt humør? Du mærker stemningen snige sig ind på dig. Den påvirker din adfærd. Måske bliver du helt udvisket? Måske irriteret?

Uanset, er du smittet af en andens energi, stemning, adfærd og følelser. Det har INTET med dig at gøre, men vi er ment til at kunne smitte hinanden, som de flokdyr, vi oprindelig er.

Når en tung energi er enkeltstående, er den ikke så svær at ryste af igen. Er tilstanden dog mere permanent, som med stress, kan den være svær for vores nærmeste at håndtere over tid. Jeg møder desværre kunder, som er blevet skilt, har mistet deres job eller venner på grund af en stress, de var alt for længe om at erkende og det er da simpelthen alt for trist! 

Rolig kvinde

PERSONLIGT FORLØB

Som stressramt kan du let føle dig modløs og handlingslammet - Ingen energi, overblik eller power ... dét sætter vi ind på, promte!

Mange før dig har været skeptiske på dette forløb: Hvordan kan jeg få det SÅ meget bedre, på SÅ kort tid? Svaret er omsorg, ro og fokus.

Billede af Daniel Öberg

GRUPPEFORLØB

Du er ikke den eneste, der har mødt stressens indtog i hverdagen. Stress er selvfølgelig individuelt baseret, men fællesnævnerne er utallige. 

Forløbet for dig, der kender til hvad grupper kan ift. støtte og inspiration. Du deltager i fællesundervisning og opgaver, du kan få sparring på.

Online klasse

SELVHJÆLPSFORLØB

Jeg tror på, at vi, et langt stykke hen ad vejen, kan hjælpe os selv. Nogle gange kræver det bare et lille input og derfra kan vi selv holde fokus. 

Dette forløb støtter dig i at se de tanke- og handlemønstre, der skaber ubalance. Du får redskaber, viden og indsigter - hvor du vil, når du vil!

Følg mig på

  • Hvid Instagram Icon
  • Hvid Facebook ikon
  • Hvid LinkedIn ikon
bottom of page