top of page
Sandet strand

Hvad er stress?

Stress er et sprog, en genistreg og et sundhedstegn ... og det betyder, at DU, når du er mødt af stress, fungerer fuldstændig perfekt.


Kvinde lægger og finder ro i en måske stresset hverdag
Stress er også en tænkepause ... spørgsmålet er hvordan, du bruger den?!

Det er selvfølgelig en temmelig provokerende udmelding, hvis du lige nu sidder med tårer i øjenkrogen og ryster på hænderne, med kun en halv nats søvn "på kontoen".


Ikke desto mindre er det sandt. ​​ Hvis du er mødt af stress, betyder det, at dit biologiske system er overbelastet.


Det betyder også, at det er lykkedes dig (over tid) at skabe en hverdag, hvor du dag for dag kører "lidt hurtigere på motorvejen" end hvad godt er. Du er stille og roligt blevet "fartblind". Dét er farligt på sigt og det SKAL kroppen reagere på!


Stress er tabu ... og bestemt ikke noget, jeg deler med andre!

Det er et faktum, at langt de fleste ser stress, som en ubuden gæst, en fjende, en begrænsning, et tabu, et svaghedstegn osv. men hvad nu hvis vi vendte tilstanden på hovedet?


Stress er kroppens naturlige reaktion på de oplevelser af udfordringer og forandringer, vi hver især reagerer på. Det behøver langt fra være de samme scenarier vi trigges af, men selve dét at blive trigget, der fremkalder din stressrespons og sætter gang i alarmberedskabet.


Forleden så jeg ved et tilfælde "Politistationen", hvor den kendte betjent Vlado eftersatte en vanvidsbilist og endte med at påkøre vedkommende i sit forsøg på at undgå en alvorlig ulykke/tragedie med uforskyldte bløde trafikanter.


Jeg sad helt ude på sofaen og betragtede denne mand navigere fra motorvej, gennem byzoner og rundkørsler med hovedet koldt og rationelt i sit ultimative fokus ... jeg selv ville uden tvivl have haft en reel ud af kroppen oplevelse, som medpassager eller blot som flue på væggen i hans bil.


Pressede situationer, individuelt observeret, mobiliserer vores krop, som den overlevelsesmekanisme der går tilbage til vores forfædres tid, hvor trusler som vilde dyr krævede øjeblikkelig reaktion.


I grunden fordrer det ikke en liv og død oplevelse, førend vores alarmberedskab aktiveres ... i vores moderne samfund er det i langt størstedelen af alle stresstilfælde, den tankebaserede stress, der er på spil. Den konstante strøm af informationer, krav på arbejdet, og det hektiske tempo i hverdagen kan forårsage stress, alt afhængigt af vores tanker omkring situationen.


Sker stress så kun i hjernen, hvor tankerne og bekymringerne bor?

Svaret er nej! Stress påvirker ikke kun vores mentale velbefindende, men også vores fysiske helbred, hvilket kan manifestere sig som søvnproblemer, synsforstyrrelser, skalering af kroniske sygdomme og endda hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det vigtigt at genkende stressens tegn og finde sunde måder at håndtere det på.


At praktisere mindfulness, opretholde sunde rutiner og lære at sige nej er blot nogle af de redskaber, der kan hjælpe med at holde den latente stress under kontrol.


Du kan arbejde målrettet mod at skabe et liv, hvor du ikke spiller hovedpersonen i et fortravlet stressscenarie, men hvor stress bliver den advarselsklokke, der hjælper dig med at vågne på dine ubalancer og derfra håndtere dit liv på den mest bæredygtige vis.


"En ny begyndelse" er mit mest populære forløb, som lærer dig alt, hvad du behøver at vide både for at undgå samt afhjælpe stress i din hverdag. Du må spørge mig, lige alt det du vil, om hvilke muligheder du har, hvis du er mødt af stress og mærker, du er klar til at slippe den.


Bedste hilsner


Lene Marie Faber

Specialist i stress & mental sundhed
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page